Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/39656
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dc.contributor.authorFerreira, Paulo Sérgio Margarido
dc.date.accessioned2016-10-12T14:28:27Z
dc.date.accessioned2020-09-08T16:58:18Z-
dc.date.available2016-10-12T14:28:27Z
dc.date.available2020-09-08T16:58:18Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.isbn978-989-26-1190-7
dc.identifier.isbn978-989-26-1191-4 (PDF)
dc.identifier.isbnhttps://doi.org/10.14195/978-989-26-1191-4_27
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/39656-
dc.description.abstractThis piece of reflection aims to show the affinities between the way Stoicism approached diet and the principles related both to the preparation and the kind of food intake as well as to conviviality underlying the Mediterranean diet, even though the concept and the latter theoretical definition date back to the last century. Hence, this paper intends to show the derogation of the aforementioned principles at the Thyestes in which the game of light and shadow conceals and surreptitiously reveals power relations between both brothers.eng
dc.description.abstractEsta reflexão procura mostrar as afinidades entre o modo como o Estoicismo encarou a alimentação, por um lado, e, por outro, os princípios relativos à preparação e ao tipo de consumo dos alimentos e à convivialidade que estão na base da dieta mediterrânica, apesar de o conceito e a definição teórica da última remontarem apenas ao século passado. Além disso, tenta mostrar a derrogação dos referidos princípios no Thyestes onde o jogo de luz e sombras esconde e sub-repticiamente vai revelando as relações de poder entre os dois irmãos.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.publisherAnnablumepor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/39609por
dc.rightsopen access-
dc.subjectStoicismeng
dc.subjectfoodeng
dc.subjectSenecaeng
dc.subjectfrugalityeng
dc.subjectEstoicismopor
dc.subjectalimentaçãopor
dc.subjectSénecapor
dc.subjectfrugalidadepor
dc.titleAlimentação, filosofia e arte em Sénecapor
dc.title.alternativeFood, philosophy and art in Senecaeng
dc.typebookPartpor
uc.publication.collectionDIAITA: Scripta & Realiapor
uc.publication.firstPage557-
uc.publication.lastPage570-
uc.publication.locationCoimbrapor
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno27-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitlePatrimónios alimentares de aquém e além-mar-
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Appears in Collections:Patrimónios alimentares de aquém e além-mar
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