Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/39656
Title: Alimentação, filosofia e arte em Séneca
Other Titles: Food, philosophy and art in Seneca
Authors: Ferreira, Paulo Sérgio Margarido
Keywords: Stoicism;food;Seneca;frugality;Estoicismo;alimentação;Séneca;frugalidade
Issue Date: 2016
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Annablume
Journal: http://hdl.handle.net/10316.2/39609
Abstract: This piece of reflection aims to show the affinities between the way Stoicism approached diet and the principles related both to the preparation and the kind of food intake as well as to conviviality underlying the Mediterranean diet, even though the concept and the latter theoretical definition date back to the last century. Hence, this paper intends to show the derogation of the aforementioned principles at the Thyestes in which the game of light and shadow conceals and surreptitiously reveals power relations between both brothers.
Esta reflexão procura mostrar as afinidades entre o modo como o Estoicismo encarou a alimentação, por um lado, e, por outro, os princípios relativos à preparação e ao tipo de consumo dos alimentos e à convivialidade que estão na base da dieta mediterrânica, apesar de o conceito e a definição teórica da última remontarem apenas ao século passado. Além disso, tenta mostrar a derrogação dos referidos princípios no Thyestes onde o jogo de luz e sombras esconde e sub-repticiamente vai revelando as relações de poder entre os dois irmãos.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/39656
ISBN: 978-989-26-1190-7
978-989-26-1191-4 (PDF)
https://doi.org/10.14195/978-989-26-1191-4_27
Rights: open access
Appears in Collections:Patrimónios alimentares de aquém e além-mar

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