Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/39658
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBraga, Isabel M. R. Mendes Drumond
dc.date.accessioned2016-10-12T14:37:03Z
dc.date.accessioned2020-09-08T16:58:19Z-
dc.date.available2016-10-12T14:37:03Z
dc.date.available2020-09-08T16:58:19Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.isbn978-989-26-1190-7
dc.identifier.isbn978-989-26-1191-4 (PDF)
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316.2/39658-
dc.description.abstractPortuguese culinary proposals of the thirties of the twentieth century show a significant ability to adapt to new economic realities of the period between the two world wars, also aiming at different audiences, especially the least wealthy and with little instruction. It is in this context that works designed to teach how to prepare simple, economic and varied meals appeared. These also gave some basic advice concerning the use of leftovers, and tips for saving money, along with etiquette rules and a set of extremely varied preparations for issues that could be defined as home economics in a broad sense, as they cover subjects as diverse as stain removers, dishwashing, feeding and tending to farmyard animals, etc. Within the scope of this text, it is aimed to study the conservative contribution by Estela Brandão, by means of her work published in three volumes entitled Arte e Economia (1937-1940) and another entitled Regras para Bem Viver em Sociedade (1938), in order to teach and prepare the young girls who knew little about the domestic realities. This approach will be complemented with a comparison with other publications of the time, including some cookbooks by Rosa Maria and Branca Miraflor, authors who showed similar concerns in the same period.eng
dc.description.abstractAs propostas culinárias portuguesas dos anos 30 do século XX revelam uma significativa capacidade de adaptação às novas realidades económicas do período entre as duas guerras mundiais, ao mesmo tempo que se viram para públicos diferenciados, com destaque para os menos abastados e com fraca formação. É neste contexto que apareceram obras pensadas para ensinar a preparar refeições simples, económicas e variadas, a par de conselhos básicos relativos ao aproveitamento de restos, a truques para poupar, a par de regras de etiqueta e de um conjunto de preparações muito variadas relativas a questões que poderíamos definir como de economia doméstica em sentido lato, uma vez que abrangem matérias tão diferentes como tirar nódoas, lavar loiça, cuidar da criação, etc. No âmbito deste texto, pretende estudar-se o contributo conservador de Estela Brandão, através da sua obra em três volumes intitulada Arte e Economia (1937-1940) e de uma outra cujo título é Regras de Bem Viver na Sociedade (1938), com vista a ensinar e preparar as jovens pouco conhecedoras das realidades domésticas. Esta abordagem será complementada com a comparação com outras publicações da época, designadamente alguns livros de receitas de Rosa Maria e de Branca Miraflor, autoras que na mesma época demonstraram preocupações semelhantes.por
dc.language.isopor-
dc.publisherImprensa da Universidade de Coimbrapor
dc.publisherAnnablumepor
dc.relation.ispartofhttp://hdl.handle.net/10316.2/39609por
dc.rightsopen access-
dc.subjectCookingeng
dc.subjecthome economicseng
dc.subjectEstela Brandãoeng
dc.subjectPortugaleng
dc.subject20th Centuryeng
dc.subjectCulináriapor
dc.subjecteconomia domésticapor
dc.subjectEstela Brandãopor
dc.subjectPortugalpor
dc.subjectséculo XXpor
dc.titleCulinária e etiqueta em Portugal nos anos 30: as propostas de Estela Brandãopor
dc.title.alternativeCooking & etiquette in Portugal in the thirties: the proposals by Estela Brandãoeng
dc.typebookPartpor
uc.publication.collectionDIAITA: Scripta & Realiapor
uc.publication.firstPage591-
uc.publication.lastPage610-
uc.publication.locationCoimbrapor
dc.identifier.doi10.14195/978-989-26-1191-4_29-
uc.publication.digCollectionPBpor
uc.publication.orderno29-
uc.publication.areaArtes e Humanidadespor
uc.publication.bookTitlePatrimónios alimentares de aquém e além-mar-
uc.publication.manifesthttps://dl.uc.pt/json/iiif/10316.2/39658/205780/manifest?manifest=/json/iiif/10316.2/39658/205780/manifest-
uc.publication.thumbnailhttps://dl.uc.pt/retrieve/11087921-
uc.publication.parentItemId54693-
uc.itemId69170-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
Appears in Collections:Patrimónios alimentares de aquém e além-mar
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
culinaria_e_etiqueta.pdf6.59 MBAdobe PDFThumbnail
  
See online
Show simple item record

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.