Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/10316.2/45230
Title: | “Dar de comer a quem tem fome”: a dieta alimentar dos pobres e doentes de Coimbra na Idade Média | Other Titles: | “To feed the hungry”: the diet of poor and sick in medieval Coimbra | Authors: | Rocha, Ana Rita | Keywords: | diet;pious wills;poor;sick;lepers;hospitals;confraternities;Coimbra;XIIth-XIVth centuries;dieta alimentar;legados pios;pobres;doentes;leprosos;hospitais;confrarias;Coimbra;séculos XII-XIV | Issue Date: | Jan-2018 | Publisher: | Imprensa da Universidade de Coimbra | Journal: | http://hdl.handle.net/10316.2/45206 | Abstract: | This paper aims to analyse how the first corporal work of mercy, “To
feed the hungry”, was practiced by the Coimbra’s society. We intend to present the
way the poor and the sick were fed in the medieval city of Coimbra, and also how
their bodies weakened by poverty and disease were care. First, in the context of the
development of the “economy of salvation”, we’ll analyse the testamentary donations
to the poor of food or the money to buy it. Thus, it’s our purpose to confirm how
these legacies were comprised, to understand which food was most often given to
the city’s poor and sick and the alms distribution framework along the calendar.
Secondly, we’ll focus in the food offered by Coimbra confraternities and hospitals,
which provided basic survival conditions to the poor and sick. We’ll emphasize the examples of Saint Elisabeth and Saint Lazarus hospitals, for which we know the
individual provisions distributed since 1328 and 1329, respectively. Este artigo tem por objetivo demonstrar de que modo a sociedade conimbricense praticou a primeira das obras de misericórdia corporais: “Dar de comer a quem tem fome”. Pretendemos apresentar como se proveu o sustento alimentar dos pobres e doentes, na cidade de Coimbra, ao longo da Idade Média, e como, dessa forma, se cuidou de corpos fragilizados tanto pela miséria, como pela doença. Primeiro, no contexto de desenvolvimento da designada “economia da salvação”, analisaremos os legados testamentários compostos por géneros alimentares ou quantias em dinheiro destinadas a comprar estes produtos para os pobres. Neste sentido, é nosso objetivo verificar que alimentos compunham esses legados, para perceber quais os mais frequentemente repartidos pelos indigentes e enfermos da cidade, e analisar como se distribuíam ao longo do calendário. Num segundo momento, centraremos a nossa atenção no provimento alimentar oferecido pelas confrarias e hospitais de Coimbra, responsáveis por acolher pobres e doentes, que aqui encontravam condições básicas de sobrevivência. Destacaremos o Hospital de Santa Isabel e o Hospital de S. Lázaro, para os quais se conhecem as rações individuais distribuídas a partir de 1328 e 1329, respetivamente. |
URI: | https://hdl.handle.net/10316.2/45230 | ISBN: | 978-989-26-1718-3 978-989-26-1721-3 (PDF) |
ISSN: | 2183-6523 | DOI: | 10.14195/978-989-26-1721-3_3 | Rights: | open access |
Appears in Collections: | Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. I |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
_dar_de_comer_a_quem_tem_fome_._a_dieta_alimentar.pdf | 1.46 MB | Adobe PDF |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.