Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316.2/45233
Title: A alimentação dos expostos através da memória sobre a preferência do leite de vaccas (1812), de José Pinheiro de Freitas Soares (1769-1831)
Other Titles: The feeding of foundlings through the memória sobre a preferência do leite de vaccas (1812), of José Pinheiro de Freitas Soares (1769-1831)
Authors: Soares, Kevin Carreira
Keywords: Food history;foundlings;Foundling wheel;childhood;Royal Academy of Sciences;História da alimentação;expostos;Roda de expostos;infância;Academia Real das Ciências.
Issue Date: Jan-2018
Publisher: Imprensa da Universidade de Coimbra
Journal: http://hdl.handle.net/10316.2/45206
Abstract: During the nineteenth century, foundlings became a major concern for whole society. Their growing number until the middle of the century, led to the emergence of various writings that promoted not only the debate about the legitimacy of the foundling wheel, but also sought solutions to decrease the high mortality rates of these institutions. Under the new primacy of medical science and hygiene, some authors became strongly associated with new scientific paradigms, in order to improve the healthcare of those who were left there. From one of these authors - José Pinheiro de Freitas Soares - it is objective to explore what the erudite culture of that century considered more correct for the feeding of abandoned children in alternative of breastfeeding. At the same time, it was given attention to some practices and tools, which this author allows to know, based on the “memória sobre a preferencia do leite de vaccas ao leite de cabras para o sustento das crianças” of his authorship.
Durante o século XIX, os expostos tornaram-se um assunto central para toda a sociedade. O crescente número de abandonos, até meados deste século, promoveu o surgimento de vários escritos que, para além do debate sobre a legitimidade da Roda, procuraram soluções para obviar as elevadas taxas de mortalidade na generalidade destas instituições. Foi assim que, sob o novo primado das ciências médicas e de higiene, fortemente associadas a novos paradigmas científicos, alguns autores procuraram promover novos hábitos e cuidados a ter com as crianças que ali eram deixadas. A partir de um desses autores – José Pinheiro de Freitas Soares – é objetivo lançar um olhar sobre o que a cultura erudita da época considerava como mais correto para a alimentação dos expostos, em alternativa ao leite materno que, por falta de amas-de-leite, nem sempre lhes era possível assegurar. Ao mesmo tempo, foi dada alguma atenção às práticas e utensílios que o autor permite conhecer, partindo da memória sobre a preferencia do leite de vaccas ao leite de cabras para o sustento das crianças... da sua autoria.
URI: https://hdl.handle.net/10316.2/45233
ISBN: 978-989-26-1718-3
978-989-26-1721-3 (PDF)
ISSN: 2183-6523
DOI: 10.14195/978-989-26-1721-3_6
Rights: open access
Appears in Collections:Mesas luso-brasileiras: alimentação, saúde & cultura. vol. I

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